Kurssitarjonta > Täydennyskoulutus

Täydennyskoulutus

Syventävä luentosarja steinerkoulujen ja -päiväkotien opettajille, kasvattajille sekä kaikille, jotka ovat jo perehtyneet steinerpedagogiikan perusteisiin ja haluavat syventää osaamistaan ja ymmärrystään.

Tilaa täydennyskoulutus omaan yhteisöösi – voit tilata koko luentosarjan, jolloin osallistujat saavat 1 op:n kurssisuorituksen tai yksittäiset luennot mainituista teemoista.

Tämä steinerpedagogisia yhteisöjä kiertävä luentosarja sisältää neljä teemaa lukuvuodelle. Järjestäjänä toimii Snellman-korkeakoulu.

STEINERPEDAGOGIIKAN SYVENTÄVÄ TEEMASARJA (1 op)

Järjestäjä: Snellman-korkeakoulu

Laajuus: 1 op

Lähiopiskelun kesto: 4 x n. 2,5t.

Koulutustyyppi: Lyhytkurssit

Hakuaika: Ota yhteyttä koulutuksen ajankohdan sopimiseksi

Koulutuksen ajankohta: Sovittuna ajankohtana lukuvuoden aikana

Kurssin opettajat: Ivan Punzo ja Laura Kallanranta

Hinta: Neljän luentokerran kokonaisuus 918e + kouluttajien matkakulut. Yksittäiset luentokerrat 510e + kouluttajien matkakulut

Kurssin teemat lukuvuodelle 2024-2025

Kurssi sisältää neljä lähitapaamista, jossa syvennytään seuraaviin teemakokonaisuuksiin: 1) Ryhmän lukeminen ja hengittävyys; 2) Pedagoginen laki, sielun ekonomia ja hygienia; 3) Kestävyyskasvatus luontokäsityksen ja ihmiskäsityksen välisenä vuoropuheluna; 4) Temperamentit opettajan työkaluna

1. Ryhmän lukeminen ja hengittävyys

Steinerpedagogiikan syventävä teemasarja 2024-2025, teema 1/4

Lapsihavainnoinnin taito, ryhmän lukeminen ja hengittävyyden merkitys

Tässä syventävän teemasarjan ensimmäisessä luennossa pureudumme oppilashavainnoinnin eri ulottuvuuksiin: miten ”luemme” lapsia ja nuoria niin yksilöinä kuin ryhmänä. Tutkimme ryhmän lukemista kontekstisidonnaisesti ja erittelemme hengittävän ja kehollistavan toiminnan eroja. Keskitymme siihen, kuinka hengittävyys, laulaminen ja rytmit auttavat saattamaan ryhmän yhteiseen oppimisen virtaan.

Luento tarkastelee myös opettaja-oppilas -dialogin merkitystä nykyisen tutkimustiedon valossa ja pohtii, miten siirtyä opettajavetoisesta dialogista kohti oppilaslähtöisempää, ikäkausitasoista dialogia. Tämä siirtymä mahdollistaa oppilaiden syvemmän sitoutumisen ja aktiivisen osallistumisen oppimisprosessiin samalla, kun opettaja säilyttää ohjaavan roolinsa.

Luento tarjoaa arvokkaita näkökulmia ja käytännön työkaluja niille, jotka haluavat syventää ymmärrystään steinerpedagogiikan vuorovaikutteisista käytännöistä.

2. Pedagoginen laki, sielun ekonomia ja hygienia

Steinerpedagogiikan syventävä teemasarja 2024-2025, teema 2/4

Steinerin kolme lainalaisuutta pedagogeille

Teemasarjan toisessa osassa sukellamme yhä syvemmälle steinerpedagogiikan periaatteisiin tarkastelemalla kolmea keskeistä lainalaisuutta, jotka Steiner nostaa esiin kasvatusta käsittelevissä luennoissaan. Nämä steinerpedagogiseen ihmiskäsitykseen pohjautuvat perusajatukset selkeyttävät pedagogin itsesäätelyä auttaen hahmottamaan opetuksen ja oppimisen keskinäistä suhdetta.

Luennon kautta tutustumme pedagogisen lain, sielun ekonomian ja hygienian käsitteisiin sekä niiden soveltamiseen käytännön työssä. Osallistujat pääsevät syventämään ymmärrystään ja työstämään näitä teemoja pienryhmissä, hyödyntäen omia kokemuksiaan ja näkemyksiään. Tämä käytännönläheinen lähestymistapa auttaa soveltamaan teoriatiedon käytäntöön ja tukee pedagogista kasvua arjen tilanteissa.

3. Kestävyyskasvatus luontokäsityksen ja ihmiskäsityksen välisenä vuoropuheluna

Steinerpedagogiikan syventävä teemasarja 2024-2025, teema 3/4

Ekologinen kysymys nykyajan kasvatuksessa

Kolmannessa teemasarjan tapaamisessa käsittelemme kestävyyskasvatuksen kautta, miten ihmiskäsitys ja luontokäsitys kohtaavat ja täydentävät toisiaan steinerpedagogiikassa. Mitä näillä käsitteillä tarkoitetaan ja kuinka niiden välinen vuoropuhelu voi vastata aikamme polttaviin ekologisiin kysymyksiin?

Luento tarjoaa tilaisuuden pohtia yhdessä luonnon ja kasvatuksen välistä suhdetta. Erityisenä esimerkkinä tarkastelemme Jyväskylän steinerkoulun kestävyyskasvatuksen opetussuunnitelmaa, joka tarjoaa konkreettisia näkökulmia ja käytännön esimerkkejä siitä, miten kestävyysosaamista voidaan vaalia kouluyhteisössä.

Tämä luento kutsuu osallistujat tutkimaan syvemmin steinerpedagogiikan roolia kestävän tulevaisuuden rakentamisessa ja tarjoaa käytännön välineitä kestävyyskasvatuksen toteuttamiseen arjessa.

4. Temperamentit opettajan työkaluna

Steinerpedagogiikan syventävä teemasarja 2024-2025, teema 4/4

Hippokrateesta Liisa Keltikangas-Järviseen: temperamenttioppi teoriasta käytäntöön

Tässä teemasarjan päätösluennossa perehdymme temperamenttiopin pitkään ja kiehtovaan historiaan, matkaten antiikin Kreikasta keskiajan kautta romantiikan aikakauteen ja edelleen nykypäivän psykologiaan. Tarkastelemme, miten eri aikakaudet ovat muovanneet käsitystämme temperamentista ja sen merkityksestä ihmisen kehityksessä.

Luento keskittyy erityisesti temperamenttien henkiseen ulottuvuuteen ja niiden käytännön soveltamiseen steinerpedagogiikassa. Siirrämme huomion nelijäsenteiseen ihmiskäsitykseen, elämänkaaren eri vaiheisiin sekä lasten vallitseviin tendensseihin. Lisäksi pohdimme opettajan oman temperamentin vaikutusta kasvatustyössä.

Laura Kallanranta &  Ivan Punzo
Täydennyskoulutuksen opettajat Laura Kallanranta ja Ivan Punzo

KAIKKI KURSSIT

Valitse itsellesi sopivin vaihtoehto kohderyhmän ja sisällön mukaan.

I. Perehdytys steinerpedagogiikkaan

Yleissivistävä katsaus
Suomen laajimpaan vaihtoehtopedagogiikkaan.

II. Täydennyskoulutus

Steinerpedagogiikan syventävä teemasarja. Alan ammattilaisille suunnattu kokonaisuus sisältää neljä teemaa lukuvuodelle.

III. Yksittäiset luennot

Luentoja ja työpajoja steinerkasvastuksen keskseisistä teemoista. Valikoima sisältää sekä perusteita että syventäviä aiheita.